21 Ağustos 2019 Çarşamba

Remote Çalışmada Etik


ethical ile ilgili görsel sonucu

Ülkemizde ne yazık ki her iş alanında etik sorunlar artmaya başladı. Özellikle ekonomik sıkıntıları etkisiyle yapılamayan ödemeler gerek bordrolu olsun gerek serbest çalışan olsun herkesi etkiledi.
Alınamayan ödemeler yüzünden herkes hayatını idame ettirmekte zorlanıyor.

Bu konuda en çok etkilenenler ise bireysel danışmanlar oldu. Bir üründen ziyade hizmet sunulduğu için sanki karşı tarafın zararı yokmuş ya da vade süresi aylarca uzatılabilirmiş gibi bir algı oluşuyor ve ödeme listesinin giderek kayan alt sıralarında yer alabiliyorlar.

Bünyenizde barındıracağınız bir kadrolu çalışanın çok daha altında bir maliyetle, yüksek deneyim sahibi insanlarla çalışma şansı buluyorsunuz. Normalde kadronuza çok ciddi maliyetlerle katamayacağınız yeteneklerle iş yapıyorsunuz. Bu sistem giderek yaygınlaşıyor olsa da sürdürülebilirliği için iş etiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.


Danışmanlar, aynı zamanda iş ortağı ve sizin faydanız için emek veriyor. Uzaktan çalışanlar işinizi tam ve zamanında teslim ediyor mu, beklentilerinizi karşılayabiliyor mu buna bakmak gerekir. Zaten karşılamıyorsa ödemelerini aksatmak yerine birlikte çalışmayı bırakabilirsiniz. Hiçbir gerekçe baştan anlaşılan şartlarda tek taraflı değişiklik yapma hakkını kimseye vermiyor.

Ekonomik sorunlar bu gibi etik sıkıntıları artırmış olabilir ancak normal zamanlarda da bu tarz iş ortaklıkları hep sorunla karşılaşıyor. Daha verimli sonuçlar için işin uzmanlarıyla proje bazlı çalışın ancak etik anlamda size gösterdikleri özenin karşılığını da verin. Bu tip sebepler nedeniyle remote olarak çalışan yetenekler bile artık ulaşılamaz hale geliyor çünkü yurt dışında daha düzgün etik şartlarda çalışma imkanı bulup gidiyorlar.

Aramızda bu tarz sorunlar yaşayan varsa hikayelerinizi yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.

26 Haziran 2019 Çarşamba

Dikkat! Yetenek Var!



Yetenek avcılığı insan kaynakları süreçlerinde son zamanlarda oldukça revaçta. Popüler bir akım olarak kullanılmakla birlikte aslında ülke olarak gerçekten üzerinde durulması öncelikli olan bir konu. Hem şirketlerimizin, hem ekonomimizin hem de ülkemizin gelişimi için yetenekleri bulup olmaları gereken pozisyonlara acilen yerleştirmemiz gerekiyor.

Bununla birlikte yetenek avını tamamladıktan sonrası, arama süreci kadar kritik önem arz ediyor. Bizim için hem rüya hem de kabus olan bu süreçte nelere dikkat etmeliyiz ki bulduğumuz yeteneği kaybetmeyelim?

Klasik kalıp ve süreçlerden, ardı arkası kesilmeyen bürokrasiden vazgeçerek iç süreçlerimizi basitleştirmek en önemli nokta bence. Yeni nesil yetenekler artık geniş bir konfor alanı istiyor. Onlara göre oluşturdukları katma değer dışında şirketlerin başka beklentileri neredeyse hiç olmamalı. Peki iç işleyişimizin standartlarını korumak adına herkesi tamamen serbest bırakabilir miyiz? Çok mümkün görünmüyor.

                                      new age talent ile ilgili görsel sonucu

Öncelikle ne yazık ki tüm kadromuzun potansiyellerle dolu yeteneklerden oluşmadığını biliyoruz. Bu nedenle kişiye özel uygulamalar diğer ekip üyelerini rahatsız edeceğinden ortak noktada buluşma yoluna giderek içerideki harmoniyi bozmadan yeni çerçeveler üretmemiz gerek. Bu noktada performans ölçümleri bizi destekleyerek ihtiyacımız olan gücü verecektir. Performans bazlı kurallar getirerek düzeni korumaya çalışın.

Objektif olarak baktığımızda, günümüz şirket beklentileri de aslında yüksek katma değerden oluşuyor. İki tarafın da beklentileri bu durumda gayet orta bir noktada buluşabilir. Neden motivasyon aktivitelerimizi, gelişim ve eğitim çalışmalarımızı eğer gerçekten katma değeri artırıyorsa çalışanların beklentileri doğrultusunda oluşturmuyoruz ki? Şimdi yüksek değerli çıktı alma zamanı!

Bağlılık, ekibi ne kadar çok şirket içinde tuttuğunuza bağlı olarak artmıyor. Düşüyor! Esneklik kazandıran dijital uygulamalara geçin ve uzaktan takip sisteminizin verimliliğini artırarak özel hayata daha fazla zaman ayırmalarına imkan verin. Çalıştıkları şirketin değerlerini hissettirecek kadar yakında, sunduğunuz bu imkanla kaybetmek istemeyecekleri kadar uzakta olun!

Kendilerinden bir şeyler katmalarına izin verin. Kendi yöntemlerini belirleyebilecek kadar özgürlük alanı tanıyın ve araştırmaya itin! Kendi kendilerini geliştirmeleri ancak sizin belirlediğiniz çerçeveden çıktıkları anda mümkün olabilir. İhtiyaç duyduklarında ise gelişim desteği verebileceğinizi gösterecek kadar yakından takip edin.

Zaman, çalışan şirket dengelerini yeniden kurma zamanı. Şirketler tüm yapıları kendi bünyelerinde toplamaktansa farklı çalışma modellerine açık olmalı. Yenilikleri denemekten çekinmeyin, potansiyelleri kaybetmenin bedelinin kendi kurallarınızı değiştirmekten daha yüksek olacağını unutmayın.

22 Ocak 2019 Salı

Yazılımcı Aranıyor!

Teknolojik gelişmeler, yazılım ihtiyaçlarının artması ve buna bağlı kurulan şirketlerin çoğalması ile birlikte yazılım uzmanları arayışı artarak sürmekte. İş ilanlarını incelediğinizde aslında sadece yazılım değil ama çok ağırlıklı olarak yazılım olmak üzere bilgi teknolojileri ile ilgili pozisyonların ne kadar fazla olduğu dikkatinizi çekmiştir. İnsan kaynakları da bu alanda yetenek avını yoğunlaştırmış durumda.

Özellikle son dönemlerde, zaten eksikliğini yaşadığımız bu pozisyondaki yeteneklerin yurt dışına gitme kararı almaya başladığını görüyoruz. Elimizdeki sınırlı sayıdaki yetişmiş insan kaynağını da bu şekilde kaybediyor olmak üzüntü verici. Mikro anlamda tatmin edici imkanlar sunamıyor olmakla birlikte, elimizde olmayan makro düzeydeki olumsuzluklar da bu kararlara etken oluyor.

Peki bu savaşta nasıl mücadele edeceğiz? Nasıl yeni yetenekler bulabiliriz ya da bağlılıklarını artırabiliriz?



                                         young talent ile ilgili görsel sonucu

Daha önceki yazılarımda ücretin belli bir seviyede ve süreyle sınırlı olarak bağlılığı artırdığından bahsetmiştim. Buna bağlı olarak, ücret dışında beklentileri nelerdir ve ne kadarını karşılayabiliyoruz kısmını detaylandırmak ilk yapmamız gereken olacaktır. Teknoloji çalışanlarının beklentileri nelerdir? Ne kadarını doğru olarak biliyoruz ve karşılayabiliyoruz? Elimizdeki imkanlarla beklentileri nasıl daha fazla karşılayabiliriz? Bazen gözden kaçan ufak bir detay tüm süreci değiştirebilir.

Diyelim ki buraya kadar her şeyi analiz ettik ve elimizden gelen iyileştirmeleri de yaptık. Yine de kayıp yaşamaya devam ediyoruz. Bu noktada makro ya da kişisel tercih etkenleri devreye girmiş demektir. Yeni yetenekler bulmaya çalışmaktan başka çaremiz kalmıyor.



young talent ile ilgili görsel sonucuGenç yetenekler üzerinde yaptığım çalışmalarda, zaman zaman hayal kırıklığına uğrasam da 'boynuzun kulağı geçebileceği' adaylarla hala karşılaşabiliyor olmak umut verici. Artık yeni mezunlarda tecrübe arama devrinin geçtiğini düşünüyorum. Hatta daha mezun olmadan yeteneği yakalama yarışları başladı bile. Bilinçli ve geleceği gören şirketler için yetenek avı süreçleri bir süredir bu aşamaya doğru evrilmiş durumda. Çok kısa zamanda yetiştirebileceğiniz, hızlı öğrenen ve fikirleriyle yüksek katma değer sağlayabilecek adaylara ulaşma zamanı şimdi. Mümkün olduğunca gençlere şans vermek, kendilerini göstermelerini sağlayacak ortamlar yaratmak için yıl boyu staj programlarını devreye sokmak çok etkili bir yöntem olabilir. Bu sayede henüz yeni mezun olmuşken, piyasada arayıp da bulamayacağınız hem potansiyeli yüksek hem de temeli sağlam bir kaynağa halihazırda sahip olacaksınız.

Genç yetenek kazanımı çalışmalarının detayları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve projeler yürütmek isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.