Teknolojik gelişmeler, yazılım ihtiyaçlarının artması ve buna bağlı kurulan şirketlerin çoğalması ile birlikte yazılım uzmanları arayışı artarak sürmekte. İş ilanlarını incelediğinizde aslında sadece yazılım değil ama çok ağırlıklı olarak yazılım olmak üzere bilgi teknolojileri ile ilgili pozisyonların ne kadar fazla olduğu dikkatinizi çekmiştir. İnsan kaynakları da bu alanda yetenek avını yoğunlaştırmış durumda.
Özellikle son dönemlerde, zaten eksikliğini yaşadığımız bu pozisyondaki yeteneklerin yurt dışına gitme kararı almaya başladığını görüyoruz. Elimizdeki sınırlı sayıdaki yetişmiş insan kaynağını da bu şekilde kaybediyor olmak üzüntü verici. Mikro anlamda tatmin edici imkanlar sunamıyor olmakla birlikte, elimizde olmayan makro düzeydeki olumsuzluklar da bu kararlara etken oluyor.
Peki bu savaşta nasıl mücadele edeceğiz? Nasıl yeni yetenekler bulabiliriz ya da bağlılıklarını artırabiliriz?
Daha önceki yazılarımda ücretin belli bir seviyede ve süreyle sınırlı olarak bağlılığı artırdığından bahsetmiştim. Buna bağlı olarak, ücret dışında beklentileri nelerdir ve ne kadarını karşılayabiliyoruz kısmını detaylandırmak ilk yapmamız gereken olacaktır. Teknoloji çalışanlarının beklentileri nelerdir? Ne kadarını doğru olarak biliyoruz ve karşılayabiliyoruz? Elimizdeki imkanlarla beklentileri nasıl daha fazla karşılayabiliriz? Bazen gözden kaçan ufak bir detay tüm süreci değiştirebilir.
Diyelim ki buraya kadar her şeyi analiz ettik ve elimizden gelen iyileştirmeleri de yaptık. Yine de kayıp yaşamaya devam ediyoruz. Bu noktada makro ya da kişisel tercih etkenleri devreye girmiş demektir. Yeni yetenekler bulmaya çalışmaktan başka çaremiz kalmıyor.
Genç yetenekler üzerinde yaptığım çalışmalarda, zaman zaman hayal kırıklığına uğrasam da 'boynuzun kulağı geçebileceği' adaylarla hala karşılaşabiliyor olmak umut verici. Artık yeni mezunlarda tecrübe arama devrinin geçtiğini düşünüyorum. Hatta daha mezun olmadan yeteneği yakalama yarışları başladı bile. Bilinçli ve geleceği gören şirketler için yetenek avı süreçleri bir süredir bu aşamaya doğru evrilmiş durumda. Çok kısa zamanda yetiştirebileceğiniz, hızlı öğrenen ve fikirleriyle yüksek katma değer sağlayabilecek adaylara ulaşma zamanı şimdi. Mümkün olduğunca gençlere şans vermek, kendilerini göstermelerini sağlayacak ortamlar yaratmak için yıl boyu staj programlarını devreye sokmak çok etkili bir yöntem olabilir. Bu sayede henüz yeni mezun olmuşken, piyasada arayıp da bulamayacağınız hem potansiyeli yüksek hem de temeli sağlam bir kaynağa halihazırda sahip olacaksınız.
Genç yetenek kazanımı çalışmalarının detayları hakkında daha fazla bilgi edinmek ve projeler yürütmek isterseniz benimle iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder